Calea Lactee: Anunt UIMITOR, ce s-a Observat Recent (VIDEO)

Calea Lactee a avut un anunt extrem de important publicat de catre cercetatorii agentiei spatiale europene, iata ce au descoperit pentru prima oara.

Calea Lactee are o descoperire extrem de importanta facuta de catre cercetatorii care analizeaza cu foarte mare atentie galaxia din care facem parte, iar in clipul video de mai sus puteti vedea o parte din ceea ce se intampla. ESA, Agentia Spatiala Europeana, s-a folosit de misiunea Gaia pentru a descoperi ca galaxia Calea Lactee de ce este atat de curbata ea, explicand si o teorie veche de peste 5 decenii a cercetatorilor din toata lumea.

Calea Lactee are o distorsiune foarte mare in discul sau exterior, iar in baza informatiilor noi obtinute de catre cercetatori, se pare ca aceasta a provenit de la o coliziune cu o galaxie pitica din apropiere. Aceasta coliziune a avut loc undeva pe la inceputul existentei galaxiei Calea Lactee, deci vorbim despre ceva ce exista acolo de miliarde de ani, dar abia acum cercetatorii au putut vedea totul mai clar multumita sondei Gaia, care a fost trimisa de ESA in univers.

Calea Lactee: Anunt UIMITOR, ce s-a Observat Recent (VIDEO)

Calea Lactee are sute de miliarde de stele in discul sau exterior, iar acesta este curbat in sus intr-o parte, si in jos in cealalta, iar multumita sondei spatiale Gaia a venit si explicatia privind coliziunea cu o alta galaxie. Mai mult decat atat, se pare ca aceste curburi ale discului exterior din Calea Lactee isi modifica orientarea in timp, cercetatorii numind acest fenomen “precesiune”, iar viteza cu care se roteste curbura este mult mai mare decat se credea.

“Datele din satelitul Gaia, observatoare de stele ale ESA, arată că discul galactic distorsionat al Căii Lactee precesează sau se curbeaza, în mod similar cu mișcarea unui vârf de filare. Urzeala se deplasează în jurul centrului Calea Lactee mai repede decât se aștepta anterior, completând o rotație în 600 până la 700 de milioane de ani. Totuși, este totuși mai lent decât viteza cu care stelele discului orbitează centrul galactic. Steaua noastră mamă, Soarele (arătat în animație ca mic punct galben), de exemplu, completează o orbită în numai 220 de milioane de ani.”

Calea Lactee nu are deocamdata descoperita si galaxia care s-a lovit de ea si a generat curbura pentru discul sau, dar nici cand a inceput acest fenomen care s-a intins pe o lunga perioada de timp. Cercetatorii sunt de parere ca galaxia Sagetatorul ar fi lovit Calea Lactee nu o data, ci de mai multe ori, de-a lungul timpului, insa probabil ca Gaia ii va ajuta in timp sa descopere si mai multe informatii cu privire la ceea ce s-a intamplar in realitate.

Calea Lactee este “casa” pentru faorte multe stele si planete, dar cercetatorii inca sunt foarte departe de a afla chiar toate informatiile legate de ea, si mai au multe de analizat.