LUNA: Anuntul INCREDIBIL despre Prima Baza a Astronautilor

LUNA este in centrul unui anunt incredibil cu privire la prima baza care va fi construita pe luna pentru astronauti, iata ce planuri sunt facute acum.

LUNA regolit

LUNA redevine un teritoriu pe care omenirea vrea sa il “cucereasca”, sau mai bine zis sa il stapaneasca, iar asta pentru ca acolo ar urma sa fie facuta o baza pentru astronauti fie de NASA, fie de ESA, fie impreuna. Aceasta baza lunara ar urma sa fie facuta totusi cu materiale similare celor care exista pe Pamant, iar cei de la ESA au reusit sa faca un material similar comentului, care in loc de apa ar folosi urina astronautilor pentru a construi baza de pe LUNA.

LUNA, dupa cum unii dintre voi stiti deja, nu are apa in forma solida, ci doar inghetata, iar deocamdata ea nu a fost adusa pe Pamant pentru analiza, deci nu se stie cat de similara ar fi in raport cu cea de aici. Totusi, ESA lucreaza de ceva vreme la acest material special care ar urma sa fie folosit pentru viitoarea baza ce va fi construita pe LUNA, iar acum par sa fi ajuns la ceva care sa poata sustine de 10 ori greutatea sa, deci ar fi util pentru construit.

LUNA: Anuntul INCREDIBIL despre Prima Baza a Astronautilor

LUNA regolit printare
Materal regolit pentru baza de pe LUNA printat de catre ESA

LUNA ar putea avea baza pentru astronauti construita folosind acest material numit regolit, el urmand a fi mai usor de transportat acolo cu navele in care vor fi trimisi si oamenii. Mai mult decat atat, combinarea tuturor materialelor din compozitia sa, cu urina, ar urma sa se faca la fel, in teorie, de usor precum in cazul combinarii cimentului, ESA deocamdata facand acest material cu imprimante 3D, dar pe LUNA acest lucru nu va fi posibil, deci va trebui facut “pe loc” de astronauti.

“A recent ESA research showed that urea, the main organic compound found in our urine, would make the mixture for lunar concrete more malleable before hardening into a final, sturdy shape for future lunar habitats. Researchers found that adding urea to the lunar geopolymer mixture, a construction material similar to concrete, worked better than other common plasticisers, such as naphthalene or polycarboxylate to reduce the need for water.”

LUNA regolit duritate
Rezistenta materialului regolit pentru baza de pe luna, testat de ESA.

LUNA are deja o parte dintre elementele care formeaza acest material, iar combinarea cu urina astronautilor face lucrurile mai usoare, in loc de a cauta si topi apa, doar ca si acest element e disponibil in cantitati limitate. Pentru a construi o intreaga baza, fara a transporta acolo module de pe Pamant, ar fi facuta cu greu, in perioade foarte lungi de timp, iar cum conditiile de pe LUNA nu sunt tocmai prielnice, va fi interesant de vazut planul pentru aceasta constructie.

LUNA este departe de Pamant, iar transportarea materialelor nu e simpla, astfel ca regolitul ar putea fi de fapt “salvarea” pentru a expedia construirea primei baze lunare.