Valeriu Gheorghita: Semnal de Alarma in Romania in Valul 4

Valeriu Gheorghita trage un nou si foarte important semnal de alarma pentru toti romanii in plin val 4 de infectari cu Coronavirus, iar asta din cauza faptului ca numarul de infectari a explodat in ultimele saptamani, astfel ca spitalele incep sa fie coplesite, in unele zone, de numarul mare de cazuri.

Valeriu Gheorghita spune ca autoritatile se asteapta ca in urmatoarea perioada sa se mentina ritmul de crestere al cazurilor, astfel ca e important ca romanii sa se vaccineze pentru a se proteja atat pe ei, cat si pe cei din jurul lor, imunizarea fiind singura solutie pentru a opri raspandirea virusului.

“Este greu de estimat care vor fi evoluția și amploarea valului patru. Cert este că în momentul de față, văzând datele actuale, rata de creștere este exponențială. Ne așteptăm, din păcate, ca această creștere să se mențină și în perioada următoare, însă ține foarte mult de implicarea fiecăruia dintre noi la nivel de societate. Nu trebuie să așteptăm să facă cel de lângă noi primul pas, să respecte cel de lângă noi măsurile de prevenție, să se vaccineze cel de lângă noi. Fiecare trebuie să aibă o atitudine proactivă și să încercăm cu toții să limităm răspândirea virusului și apariția cazurilor secundare de boală.

Deci tocmai de aceea este important să consolidăm în acest moment răspunsul imun pe de o parte la persoane deja vaccinate, pe de altă parte, așa cum am menționat, pentru România este foarte important să creștem rata de acoperire vaccinală, să creștem numărul persoanelor care se vaccinează cu prima schemă. Pentru că în primele şase luni de la vaccinare, din datele noastre disponibile, eficiența se menține la un nivel ridicat chiar față de varianta Delta, iar în momentul de față cei vulnerabili, cei imunodeprimați, vor primi de la început trei doze, deci practic vor avea un răspuns imun suficient de ridicat, încât să asigurăm prevenirea îmbolnăvirilor prin varianta Delta.”