4G in Romania – ce abonamente si optiuni sunt necesare?

  Inca de dimineata stiti ca Orange, Cosmote si Vodafone  si-au lansat noile retele 4G in Romania. Am vorbit despre acoperirea 4G in Romania si v-am spus in ce conditii este iPhone 5 compatibil cu noile retele 4G, iar acum vorbim despre ceea ce aveti nevoie pentru a va conecta la retelele operatorilor. Din pacate nu veti putea accesa o retea 4G din Romania doar pentru ca aveti un/o smartphone/tableta compatibil/compatibila 4G si exista acoperire 4G in locatia voastra, asa ca veti avea destule batai de cap in fata.

Abonamente si optiuni de internet 4G Orange

  In cazul Orange Romania accesul la reteaua 4G se face prin abonamentele Pantera, toate cele 4 incheiate acum sau reinnoite permitandu-va sa accesati reteaua 4G fara probleme. Separat de acestea, puteti utiliza una dintre optiunile Net impreuna cu abonamentul vostru pentru a avea acces la reteaua 4G iar daca aveti un laptop sau o tableta, atunci un abonament Colibri va ofera acces la retea. Daca aveti o cartela prepay, atunci puteti accesa reteaua cu una dintre optiunile de internet dedicate voua.

  La Orange exista optiunea de a utiliza o a doua cartela cu abonamentul vostru pentru a folosi traficul de internet pe o tableta si pentru abonatii vechi ar putea fi nevoie de schimbarea cartelei actuale pentru a va putea conecta la retea. In final merita mentionat faptul ca Orange este singurul operator care limiteaza viteza de internet 4G in 2 trepte, prima la 30 Mbps download si a doua la 80 Mbps download, cea de-a doua facand parte din optiunea Superfast 4G care trebuie cumparata separat. Orice alte intrebari isi au rezolvarea la numarul 411.

  Orange este singurul operator care le ofera clientilor posibilitatea de a testa reteaua 4G gratuit timp de 90 de zile. Mai exact, toti abonatii Orange cu terminale 4G primesc gratuit 1 GB de trafic de internet in reteaua 4G timp de 90 de zile.

Abonamente si optiuni de internet 4G Vodafone

  In cazul Vodafone Romania accesul la reteaua 4G se face prin abonamentele RED, toate cele 3 disponibile in oferta operatorului avand trafic de date la viteze de pana la 150 Mbps. Vodafone nu ofera acces clientilor prepay la reteaua 4G prin optiuni dedicate, iar pentru abonati cu smartphone-uri exista o extraoptiune dedicata care costa 5€ lunar si va permite sa folositi traficul din abonament in reteaua 4G. Pentru posesorii de tablete exista o oferta dedicata, iar pentru cei cu laptop-uri exista alta. Desigur ca pentru a fi siguri ca va puteti conecta la retea s-ar putea sa aveti nevoie de o schimbare a cartelei, sau de o activare a unei optiuni suplimentare.

Abonamente si optiuni de internet 4G Cosmote

  Ajungand in final la Cosmote, compania ofera abonamentele Cosmote Free L si Cosmote Free XL pentru a oferi acces la reteaua 4G proprie. Accesul este permis abonatilor noi cu smartphone-uri fara costuri suplimentare, insa cei care au un abonament existent vor fi nevoiti sa plateasca o extraoptiune de 5€ lunar numita Connect Extension+ pentru a-si putea utiliza traficul de internet din abonament la viteze 4G. In final avem posesorii de tablete si laptop-uri care pot alege unul din abonamentele Connect Unlimited +22/30 pentru a utiliza traficul de internet in reteaua 4G.

  Cosmote nu ofera acces la reteaua 4G si utilizatorilor de cartele prepay, iar pentru a fi siguri ca puteti folosi reteaua ar putea fi nevoie de o schimbare a cartelei.