GSMA – anuntul care va schimba lumea smartphone-urilor

GSMA, sau GSM Association, este o organizatie fondata in 1995 de catre cei mai mari operatori de telefonie mobila si producatori de telefoane mobile in ideea de a crea standarde de implementarea ale unor functii noi in telefoanele mobile vandute in lumea intreaga.

Astazi GSMA a facut un anunt foarte interesant, spunand ca a stabilit un standard, acceptat de majoritatea membrilor sai, prin care viitoarele telefoane mobile si wearable-uri sau gadget-uri conectate la internet vor avea SIM-uri integrate in locul celor introduse manual in ele.

Mai exact, aceste dispozitive vor avea un chip special care elimina necesitatea de a mai cumpara o cartela SIM de la un operator de telefonie pentru a o introduce in acel dispozitiv, produsul avand deja tot ceea ce ii trebuie pentru a se conecta la o retea de telefonie mobila sau alta.

Ideea de a implementa cartele SIM integrate in smartphone-uri este veche, compania Apple a incercat sa convinga producatorii de telefoane mobile si operatorii sa o adopte, iar acum se pare ca ea a fost in final acceptata de catre toti, standardizarea fiind un precursor al implementarii in terminalele mobile.

This is the first industry backed global consumer remote SIM specification. A global approach and consistent user experience will grow the Internet of Things by allowing consumer device manufacturers to build a new range of products for global deployment based on this common embedded SIM architecture. The specification is available now enabling the launch of new devices.

Multi operatori de telefonie mobila si producatori de smartphone-uri sustin acest standard, iar desi Apple nu se afla printre cei mentionati de catre GSMA, asta nu inseamna ca suportul sau nu exista, ci doar ca ea incearca sa dea de inteles ca nu este interesata de implementare.

E putin probabil ca iPhone 7 sa aiba o cartela SIM integrata, insa iPhone 7S ar putea veni cu un asemenea chip, eliminarea slotului pentru cartele SIM permitand reducerea substantiala a grosimii smartphone-urilor.