Retelele 5G vor Contribui la Cresterea Bugetului Romaniei in 2018

Retelele 5G vor contribui la cresterea bugetului Romaniei in anul 2018, conform ministrului Finantelor Publice, Ionut Misa, dar nimeni nu stie cu cat.

Ministrul Finantelor a anuntat astazi ca licitatia pentru vanzarea freventelor pe care vor functiona retelele 5G reprezinta un factor de crestere a bugetului pentru anul 2018. Begetul pentru 2018, in versiunea rectificata astazi, are 15 miliarde de LEI in plus la venituri si licentele pentru retele 5G sunt mentionate ca unul dintre factorii pentru cresterea veniturilor, desi nu se spune in ce pondere fata de total.

Operatorii de telefonie mobila din Romania anuntasera deja ca vor sa lanseze retele 5G in tara noastra inca din anul 2020, asa ca achizitia de licente in 2019 este primul pas spre lansarea oficiala a acestra. Ionut Misa, ministrul Finantelor, a evitat sa ofere date privind banii pe care ii vor aduce licentierele de frecvente 5G pentru ca licitatia lasa loc de o evolutie necunoscuta a preturilor, insa probabil sunt asteptari pentru cateva sute de milioane de LEI.

Romania este doar una dintre tarile in care retelele 5G isi vor face aparitia in anii urmatori, operatorii de telefonie mobila urmand a investi sume considerabile pentru a isi tranforma proiectele in realitate. Vorbim aici despre o crestere a vitezelor de navigare pe internet la peste 1 Gbps, despre latente mai mici pentru transferul de date si noi oportunitati de interconectare si control la distanta.

Orange, Telekom, Vodafone si Digi Mobil pregatesc retele 5G in momentul de fata, insa e greu de spus cam cand se pregateste fiecare sa isi lanseze propria infrastructura. Daca ar fi sa ghicesc, as spune ca pana la jumatatea anului viitor vom sti ce frecvente 5G au cumparat operatorii si cam cand intentioneaza sa lanseze retelele 5G in tara noastra, totul depinzand si de planurile autoritatilor.

„Relaxarea fiscală a condus la creşterea ponderii veniturilor totale în PIB de la 29,4% în 2016 la 30,5% în 2017, aceasta urmând să ajungă la 31,7% în 2018. Veniturile bugetare vor mai creşte şi pentru că avem programată vânzarea de apă grea, dar şi licitaţiile pentru licenţele de tehnologie 5G. Iar la estimarea de creştere a TVA am luat în calcul îmbunătăţirea colectării, dar şi faptul că de la jumătatea anului vom avea case de marcat electronice. În plus, încasările administrate de ANAF sunt pe un trend de creştere.”

retele 5G buget romania