Apelurile Telefonice se Ieftinesc din anul 2018

Preturile apelurilor telefonice mobile din Romania urmeaza sa scada incepand cu 1 mai 2018, ANCOM facand astazi anuntul privind noile tarife aplicabile.

Apelurile telefonice mobile se vor ieftini incepand cu 1 mai a anului 2018, anuntul fiind facut astazi de catre ANCOM, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii. Schimbarea vine in urma catorva ani in care tarifele pentru apeluri telefonice mobile nu au mai scazut, dar si dupa ce Digi Mobil a cerut reducerea acestora, ANCOM luand act intr-un final de cereri si anunta ieftinirea apelurilor.

Conform celor de la ANCOM, incepand cu 1 mai 2018, un apel telefonic facut folosind un telefon mobil va avea un cost de terminare de 0.84 eurocenti pe minut in loc de 0.96 eurocenti pe minut in prezent. Scaderea de 0.12 eurocenti pe minut poate parea mica, insa ea va aduce mai multe minute nationale in abonamentele si cartelele de telefonie mobila, lucru care este benefic pentru toti consumatorii.

Reduerea de pret aplicata de catre ANCOM a fost calculata in baza unei medii a costurilor pentru apelurile telefonice mobile ale operatorilor de telefonie mobila din Uniunea Europeana, dar si dupa o discutie cu autoritatile europene. Aceasta solutie a fost aleasa pentru ca ANCOM are nevoie de 18 luni pentru a analiza costurile reale ale operatorilor romani in ceea ce priveste efectuarea de apeluri telefonice si era nevoie de o schimbare acum.

„Propun reducerea tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile începând cu data de 1 mai 2018, de la 0,96 eurocenţi/minut la 0,84 eurocenţi/minut, tarif care va fi practicat până la data la care ANCOM va finaliza noul model de cost LRIC pur. Decizia Autorității vine ca urmare a dialogului cu Comisia Europeană pe această temă, dar și ca urmare a faptului că actualul model de cost nu include tehnologia 4G/LTE, tehnologie care câștigă tot mai mult teren în România, aducând câștiguri de eficiență.”

Noul tarif pentru apeluri telefonice mobile va fi impus tuturor marilor operatori de telefonie mobila din Romania, dar si operatorilor virtuali care folosesc serviciile celor care au infrastructura in tara. Teoretic, reducerea costurilor pentru apelurile telefonice mobile ar trebui sa ne aduca mai multe minute nationale in abonamente, insa asta ramane de vazut in functie de ceea ce vor dori sa faca operatorii de anul viitor.

apel telefonic romania tarif