Iata de CAND este INTERZIS Telefonul la Volan, pe Bicicleta, Motocicleta

Iata de cand este interzisa tinerea in mana a telefonului mobil la volan, pe bicicleta, motocicleta, si cat de mari vor fi amenzile daca incalci codul rutier.

Iata de CAND este INTERZIS Telefonul la Volan, pe Bicicleta, Motocicleta

V-am spus acum cateva saptamani ca o noua ordonanta de urgenta care modifica prevederile din Codul Rutier a fost adoptata si interzice in totalitate folosirea telefonului la volan, pe bicicleta, scooter, motocicleta, etc. Ordonanta de urgenta a fost adoptata pe data de 12 august, si are aplicare incepand cu data de 12 octombrie, deci din acea zi simpla tinere a mana a telefonului in timp ce conducem atrage o amenda mai mare decat acum.

Politia Romana poate aplica amenzi mult mai mari doar pentru tinerea in mana a telefonului intr-un autovehicul aflat in miscare, dar in mod teoretic inclusiv pe bicicleta, motocicleta, sau alt tip de vehicul. Pana acum era amendat doar vorbitul la telefon in timpul conducerii unui autovehicul, insa din 12 octombrie simpla tinere in mana a unui telefon atrage o amenda, sau poate inclusiv sa te lase fara carnetul de conducere, in anumite situatii.

Iata de CAND este INTERZIS Telefonul la Volan, pe Bicicleta, Motocicleta

Carnetul poate fi retinut de catre politistii brigazilor rutiere doar in situatia in care tinerea in mana a unui telefon in timpul conducerii unui autovehicul este combinata cu comiterea unei alte contraventii din Codul Rutier. Practic, daca ai telefonul in mana si nu acorzi prioritate, schimbi benzile fara sa semnalizezi, depasesti viteza legala, etc, e posibil sa ramai fara carnet, deci trebuie respectat cu mai multa strictete codul rutier atunci cand conducem.

Amenda aplicata pentru tinerea telefonului in mana la volan, este de maxim 725 de LEI si 4 puncte penalizare, deci un maxim de 308 LEI in 15 zile de la primirea sanctiunii pentru incalcarea prevederilor din Codul Rutier. Cei care fac asta intr-un vehicul pentru care nu este necesar permis vor avea de platit o amenda cuprinsa intre 870 si 1.160 LEI, deci mai mare, dar asta si pentru ca ei nu vor ramane fara permis, chiar daca detin unul.

Practic, toti cei care se deplaseaza pe drumurile publice vor avea obligatia de a fi atenti la drum si nu la telefoane mobile, desi nu este interzisa montarea unui telefon intr-un suport auto si folosirea navigatiei pe el, de exemplu.