Coronavirus: Persoanele Nevaccinate sunt Vulnerabile in fata Tulpinilor Mutante

Coronavirus Persoanele Nevaccinate sunt Vulnerabile in fata Tulpinilor Mutante

Valeriu Gheorghita, presedintele campaniei de vaccinare impotriva Coronavirus spune ca persoanele care nu sunt vaccinate sunt vulnerabile in fata tulpinilor mutante ale virusului, si ca e posibil ca din toamna lucrurile sa se complice in Romania.

Valeriu Gheorghita aduce in discutie situatia din India, acolo unde desi exista 75% din populatia adulta vaccinata cu cel putin o doza de vaccin, numarul de infectari creste din cauza celor nevaccinati, dar si a celor imunizati cu doar o singura doza.

“Însă aș vrea să mai menționez faptul că imunitatea pe care o obținem la trecerea prin boală are o serie de dezavantaje, comparativ cu imunitatea pe care o obținem prin vaccinare și anume, nu suntem suficient de bine protejați față de riscul de reîmbolnăvire cu noile variante virale. Și aici este marea noastră îngrijorare, pentru că este foarte greu de prezis, într-o pandemie, care va fi circulația și intensitatea cu care aceste noi variante virale mutante vor produce îmbolnăviri în rândul populației.

Și avem deja experiența altor țări care s-au confruntat cu această problemă. Și cel mai recent exemplu poate fi Marea Britanie, unde vedem o creștere a numărului de cazuri cauzate în marea lor majoritate de tulpina indiană, tulpina Delta, așa cum ea este denumită de Organizația Mondială a Sănătății și, foarte interesant, s-a observat că persoanele care au avut o singură doză administrată de vaccin împotriva COVID-19 au avut, comparativ cu cei nevaccinați, un risc de trei ori mai scăzut de a face boala, însă cei care au fost vaccinați cu schemă completă au avut un risc de îmbolnăvire de cel puțin 20 de ori mai mic, comparativ cu persoanele nevaccinate.

Ca atare, mă bucur că în România am decis, bazându-ne pe toate datele științifice existente la acel moment și în acord cu recomandările din RCP-ul fiecărui tip de vaccin, să respectăm schema de vaccinare așa cum ea a fost validată științific, tocmai pentru că asta aduce beneficii maximale. Și în felul acesta, dacă azi vorbim de 3,6 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă, sunt persoane care vor fi protejate foarte bine și împotriva variantelor virale mutante. De asta atragem atenția ca toate persoanele care au primit prima doză să se prezinte să-și completeze schema de vaccinare, ideal în calendarul care este recomandat în schema de vaccinare.”