Valeriu Gheorghita: Tulpina Delta va Aduce Cresteri Mari ale Cazurilor Noi de Coronavirus

Valeriu Gheorghita Tulpina Delta va Aduce Cresteri Mari ale Cazurilor Noi de Coronavirus

Valeriu Gheorghita spune foarte clar faptul ca tulpina delta a Coronavirus este extrem de periculoasa si va duce la o crestere mare a numarului de cazuri noi de inectare in urmatoarele luni, urmand a deveni varianta dominanta printre cele care circula in momentul de fata.

Valeriu Gheorghita reitereza faptul ca aceasta este cu 60% mai contagioasa in comparatie cu versiunea din Marea Britanie, si de aici vin problemele inregistrate atat acolo, cat si in alte tari de pe glob, unde numarul de cazuri noi e in crestere neasteptat de mare in plina vara.

“În schimb, ceea ce poate merită menționat, este faptul că o parte dintre cazuri nu au un istoric epidemiologic relevant, și anume sunt cazuri care par de origine autohtonă, mai degrabă, decât cazuri de import. Tocmai de aceea este important, reamintesc, faptul că tulpina Delta are toată capacitatea de a deveni tulpină dominantă, tulpină majoritară în ceea ce privește numărul de cazuri de COVID-19, prin faptul că are această capacitate crescută de transmitere cu cel puțin 60%, are o capacitate crescută de a se lega de receptorii specifici virusului SARS-CoV și, de asemenea, se poate asocia într-o oarecare măsură cu reducerea eficienței vaccinurilor dacă nu completăm schema de vaccinare.

Așa încât este foarte important să avem o schemă de vaccinare completă, pentru a beneficia de protecție maximală față de această variantă virală de îngrijorare, tulpina Delta. De asemenea, este important ca numărul persoanelor vaccinate să fie cât mai mare, tocmai pentru a fi pregătiți pentru o eventuală creștere a numărului de cazuri. Atât Organizația Mondială a Sănătății cât și Centrul European de Control al Bolilor estimează că tulpina Delta va deveni dominantă la nivel global, și nu doar în anumite țări, ceea ce arată, din aceste estimări… sigur, ele sunt estimări, dar se pare că până la sfârșitul lunii august datele preconizate sugerează o dominanță a acestei tulpini în peste 90% dintre cazurile de COVID-19, ceea ce este evident îngrijorător.”