Calea Lactee: INCREDIBILA Descoperire cu Premiera Omenirii

Calea Lactee vecinatate

Calea Lactee este galaxia din care facem parte, ea fiind “casa” pentru milioane peste milioane de stele si planete formate de-a lungul a miliarde de ani, sau captate ca parte a coliziunilor cu alte galaxii. In ciuda numeroaselor descoperiri care au fost facute pana in momentul de fata in legatura cu galaxia Calea Lactee, iata ca oamenii de stiinta au mai reusit sa faca una care impresioneaza din foarte multe puncte de vedere, ceea ce e o veste grozava.

Calea Lactee este in centrul acestei descoperiri in premiera pentru omenire multumita unei colaborari dintre mai multe echipe de cercetatori din diverse colturi ale globului, iar vestule sunt extrem de interesante. Oamenii de stiinta au reusit sa descopere ca galaxia Calea Lactee are in orbita sa intre trei galaxii mici, sferice, acestea fiind foarte greu de observat, astfel ca de aceea pana acum nimeni nu a spus ceva in legatura cu existenta lor.

Calea Lactee: INCREDIBILA Descoperire cu Premiera Omenirii

Calea Lactee vecinatate galaxii
Galaxia “pitica” sferica Fornax. FOTO: ESO/DSS 2

Calea Lactee este o galaxie mare, care emite multa lumina, are multe gaze si materie intunecata, in timp ce aceste galaxii de dimensiuni mici sunt complet opuse, deci extrem de greu de descoperit de catre oamenii de stiinta. Cercetatorii care au descoperit aceste trei galaxii care se afla in orbita langa Calea Lactee spun ca procesul realizat cu ajutorul telescopului spatial Gaia a fost unul extrem de complicat, iar de aceea a fost nevoie de mult timp pentru anuntarea rezultatelor.

“Importanța acestui rezultat se datorează faptului că, în general, cinematica internă a galaxiilor, în acest caz rotația lor, este un trasor important al istoriei lor evolutive și a condițiilor în care a fost format sistemul. Satelitul Gaia ne-a revoluționat cunoștințele despre Calea Lactee și vecinătatea sa, oferindu-ne măsurători foarte precise ale pozițiilor și mișcărilor a aproape două mii de milioane de stele. Deși datele de la Gaia sunt utilizate în principal pentru a studia galaxia noastră, această misiune ESA a deschis, de asemenea, o nouă fereastră privind studiul galaxiilor satelite ale Căii Lactee, oferind acces specific cinematicii lor interne.”

Calea Lactee este suficient de greu de monitorizat oricum, iar din pacate oamenii de stiinta nu au aflat prea multe detalii nici cu privire la aceste galaxii de dimensiuni mai mici din apropierea alei noastre. Avand in vedere cat de putina lumina emana galaxiile de acest gen, e destul de improbabil ca oamenii de stiinta sa afle prea multe despre ceea ce se afla in ele, sau cum au ajuns langa Calea Lactee, dar cu siguranta vor incerca sa afle mai multe detalii.

Calea Lactee ramane in continuare in foarte mare mister pentru oamenii de stiinta, ea avand foarte multe secrete ascunse, dar iata ca exista si solutii pentru a descoperi mai multe informatii despre ele.