Valeriu Gheorghita: Avertisment privind Riscul din Valul 4

Valeriu Gheorghita transmite un mesaj extrem de serios pentru romanii din toata tara, unul care aduce in discutie un risc despre care putini stiu, sau vorbesc, mai exact cel de transmitere a infectiei chiar si de la persoanele vaccinate care nu se protejeaza, desi ar trebui.

Valeriu Gheorghita spune ca desi nu se stie clar cat de mare e riscul ca persoanele vaccinate, dar infectate, sa transmita boala mai departe, el exista totusi si oamenii imunizati trebuie sa se protejeze chiar daca nu s-au descoperit cazuri secundare in jurul celor vaccinati si infectati.

“Legat de riscul de transmitere, realmente, în momentul de faţă, nu se ştie într-adevăr care este riscul de transmitere real de la o persoană vaccinată care este testată pozitiv la o persoană nevaccinată. Știm că există datele care arată că încărcăturile virale, atunci când vorbim de infecția cu varianta Delta, sunt similare, indiferent de statusul vaccinal, dacă persoana este sau nu este vaccinată.

Ceea ce știm în schimb este că fereastra de contagiozitate este mai scurtă la persoanele vaccinate cu schemă completă. Practic, debarasarea de virus se face mai rapid şi, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, formele clinice de îmbolnăvire sunt mult mai ușoare, practic, durata internării este mai scurtă.

Din acest punct de vedere, nu sunt, în momentul de faţă, suficiente date prin care să putem spune că într-adevăr o persoană care este testată pozitiv şi vaccinată complet are aceeași rată bazală de reproducere a cazurilor, adică 4,5,6,7,9, aşa cum se întâmplă la persoanele nevaccinate – şi aici vorbim, sigur, pe date individuale, pe baza cărora nu putem să facem o apreciere pe scară largă, dar sunt deja cazuri, de pildă, de persoane vaccinate, persoane care au fost testate pozitiv, confirmate cu varianta Delta şi nu s-au identificat la contacţi cazuri secundare.”