Valeriu Gheorghita: Amenintare Ascunsa in Valul 4 in Romania

Valeriu Gheorghita a vorbit zilele acestea despre valul 4 al Coronavirus din Romania, iar dupa cum stiti tara noastra a fost deja “lovita” de el, insa a vorbit si despre o amenintare ascunsa, cea a romanilor vaccinati care pot infecta alte persoane fara sa stie daca nu respecta regulile de preventie.

Valeriu Gheorghita le cere romanilor sa respecte toate regulile de preventie impotriva Coronavirus, fie ca sunt vaccinati, sau nu, dar mai ales cei vaccinati pentru ca exista un risc de transmitere a virusului catre persoanele dragi, iar deocamdata nu se stie cat de mare este el.

“Avem nevoie de o perioadă mai lungă de monitorizare, dar cu siguranţă că o persoană atunci când este testată pozitiv are un risc să transmită, dar comparativ cu cei nevaccinați nu știm dacă este un risc similar sau este mai mic. În opinia noastră, conform datelor actuale, se pare că acest risc este mai mic, dar, repet, nu putem afirma cu certitudine acest lucru.

Tocmai de aceea, cred că până la urmă trebuie să înțelegem că, în contextul actual, în care numărul de cazuri este în creştere, este foarte important să respectăm şi celelalte măsuri de prevenție, indiferent dacă ne-am vaccinat sau nu ne-am vaccinat, pentru că în felul acesta reducem circulația virusului.

În momentul în care vom avea mai multe date cumulate, aşa cum s-a întâmplat, de pildă, pentru tulpina Alpha şi aveam suficiente date prin care să spunem că putem să renunțăm la mască, cred că şi pentru varianta Delta trebuie să fim prudenți şi să așteptăm rezultatele acestor date din viața de zi cu zi, pe transmitere secundară, pe cazurile secundare. În momentul de faţă, neștiind lucrurile într-o manieră sigură, este bine să fim prudenți, precauți şi să respectăm măsurile de prevenție, chiar dacă suntem vaccinați.”