LUNA: Premiera INCREDIBILA cu o Descoperire pentru Omenire

LUNA adancime

LUNA are confirmata din nou o descoperire incredibila care ar putea fi extrem de importanta pentru viitorul omenirii, iar asta deoarece oamenii de stiinta au observat ceva ce pana in momentul de fata nu a mai fost vazut. Mai exact, oamenii de stiinta din India au folosit sonda spatiala Chandrayaan-2 pentru a detecta pe zona intunecata de pe luna zone cu apa care nu au mai fost in lumina soarelui de aproximativ 2 miliarde de ani, conform primelor calcule.

LUNA a avut aceasta apa descoperita in zona polilor, acolo unde razele soarelui nu prea ajung, iar oamenii de stiinta din India sustin ca acolo exista gheata amestecata cu regolit, insa niciunul dintre elemente nu e incalzit de soare. Cercetatorii indieni au folosit instrumentele speciale de pe sonda spatiala pentru a confirma prezenta apei la cativa metri adancime sub suprafata de pe luna, imagini radar anterioare sugerand ca ar putea exista apa acolo, dar acum totul e confirmat.

LUNA: Premiera INCREDIBILA cu o Descoperire pentru Omenire

LUNA nu ar avea apa pura in respectiva zona la adancime de pana la 3 metri, sau cel putin cercetatorii indieni nu au putut-o detecta, gheata finid amestecata in toata regiunea cu regolit, solul de pe satelitul natural. Luna ar avea gheata nu doar pe suprafata din zonele in care nu ajunge lumina soarelui, ci si in zonele din interiorul craterlor formate in urma coliziunilor cu alte obiecte din spatiul cosmic, iar oamenii de stiinta se uita cu atentie la ele.

“Se raportează că regiunile umbrite permanent (PSR) din polii lunari conțin apă-gheață de diferite concentrații amestecate cu regolitul lunar. Instrumentul DFSAR de pe Chandrayaan-2 este primul sistem radar de imagistică polarimetrică cu frecvență duală complet pe orbită lunară și este capabil să sondeze aceste regiuni până la câțiva metri adâncime cu informații de matrice de împrăștiere completă, spre deosebire de predecesorii săi precum CH-1 MiniSAR și LRO-MiniRF. Analiza DFSAR a indicat „nicio prezență a depozitelor de gheață cu apă groasă, pură, în partea superioară a 2-3 metri a suprafeței”, fie în porțiunea umbrită permanent, fie în cea luminată de soare a interiorului Cabeus analizate în această lucrare.”

LUNA are abia acum facute descoperiri importante in zonele in care lumina soarelui nu ajunge, iar asta pentru ca pana recent robotii trimisi acolo n-au ajuns in respectivele zone, din pacate. Nici macar sondele spatiale nu au avut instrumente atat de performante incat sa analizeze si ceea ce ar putea fi sub suprafata de pe luna, insa probabil ca de aici incolo vor exista analize mult mai detaliate cu privire la gheata care se ascunde sub suprafata satelitului natural, si nu doar atat.

LUNA urmeaza sa fie vizitata de catre omenire din nou dupa anul 2024, iar in perspectiva in care vor fi facute si baze spatiale acolo, e clar ca este nevoie de apa pentru sustinerea vietii.