OMS: Semnal de Alarmă privind Situația Critică din Fășia Gaza și Palestina

OMS Semnal Alarmă Situația Critică Fășia Gaza Palenstina

OMS afirmă că recentele ostilități intensificate în Gaza au dus la creșterea numărului deceselor și rănirilor, iar suprapopularea intensă, precum și sistemele perturbate de sănătate, apă și sanitație, adaugă un pericol suplimentar: răspândirea rapidă a bolilor infecțioase. Tendințe îngrijorătoare încep să apară în acest context dificil.

Lipsa combustibilului, conform OMS, a condus la oprirea funcționării instalațiilor de desalinizare, ceea ce mărește semnificativ riscul de infecții bacteriene, precum diareea, pe măsură ce populația consumă apă contaminată.

De asemenea, colectarea deșeurilor solide a fost perturbată, creând un mediu propice pentru proliferarea rapidă și extinsă a insectelor și rozătoarelor, care pot transmite boli.

Situația este deosebit de îngrijorătoare pentru aproximativ 1,5 milioane de persoane strămutate din Gaza, afirmă OMS, în special pentru acelea care trăiesc în adăposturi supraaglomerate, cu acces redus la facilități de igienă și apă potabilă.

Aceasta crește riscul transmiterii bolilor infecțioase. UNRWA, OMS și Ministerul Sănătății intensifică un sistem de supraveghere flexibilă a bolilor în multe dintre aceste adăposturi și facilități de sănătate.

Din mijlocul lunii octombrie 2023, peste 33.551 de cazuri de diaree au fost raportate, peste jumătate dintre acestea fiind în rândul copiilor sub cinci ani. De asemenea, au fost raportate, în baza datelor OMS, 8.944 de cazuri de scabie și păduchi, 1.005 de cazuri de varicelă, 12.635 de cazuri de erupții cutanate și 54.866 de cazuri de infecții ale căilor respiratorii superioare.

Activitățile de vaccinare de rutină, realizate de OMS, au fost perturbate, iar lipsa medicamentelor pentru tratamentul bolilor transmisibile mărește riscul de răspândire accelerată a bolilor. Acest lucru este agravat de acoperirea incompletă a sistemului de supraveghere a bolilor, inclusiv capacitățile de detectare precoce a bolilor și de răspuns.

Conectivitatea limitată la internet și funcționarea sistemului telefonic restrâng capacitatea Organizației Mondiale a Sănătății de a detecta în mod eficient potențialele focare și de a răspunde eficient.

În unitățile de sănătate, sistemele de apă și sanitație deteriorate, împreună cu lipsa materialelor de curățenie, fac aproape imposibilă menținerea măsurilor de bază de prevenire și control al infecțiilor, la standardele OMS. Aceste evoluții măresc substanțial riscul de infecții care apar din cauza traumelor, intervențiilor chirurgicale, îngrijirii rănilor și nașterii.

OMS mai afirmă că lucrătorii din domeniul sănătății, în lipsa echipamentului de protecție personal adecvat, pot dobândi și transmite infecții în timp ce își îngrijesc pacienții. Gestionarea deșeurilor medicale în spitale a fost grav perturbată, crescând expunerea la materiale periculoase și infecții.