OMS: Semnal de ALARMĂ Emis Oficial pentru Milioane de Europeni

OMS Semnal ALARMA Emis Oficial Milioane Europeni

Sezonul rece aduce provocări semnificative de sănătate în Regiunea Europeană a OMS, cu o circulație sporită a patogenilor respiratori și o creștere a numărului de persoane bolnave. Această situație afectează în mod deosebit copiii mici, în special cei sub 5 ani, și alte grupuri cu risc crescut, inclusiv persoanele cu comorbidități și cele peste 65 de ani.

Cu toate acestea, strategiile eficiente de prevenție pot reduce probabilitatea ca aceste grupuri să se îmbolnăvească în această iarnă, conform OMS. Conform Rezumatului de Supraveghere a Virusurilor Respiratorii Europene, aproximativ jumătate din țările din regiune se confruntă cu niveluri crescute de febră și tuse, iar unele raportează o creștere accentuată, inclusiv printre copiii mici.

Anul trecut, în această perioadă, s-a observat o creștere similară a spitalizărilor, afirma OMS, determinată de o creștere timpurie a circulației RSV. RSV este un virus sezonier care reapare în fiecare an în Europa, cu vârfuri în principal în lunile de toamnă, iarnă și primăvară (octombrie-aprilie).

Simptomele comune ale RSV includ nas înfundat, scăderea apetitului, tuse, strănut, febră și respirație șuierătoare. Deși majoritatea infecțiilor RSV se rezolvă singure în 1-2 săptămâni, RSV poate cauza și infecții mai severe, cum ar fi bronșiolița sau pneumonia.

OMS: Semnal de ALARMĂ Emis Oficial pentru Milioane de Europeni

OMS monitorizează îndeaproape anumite virusuri respiratorii. O parte din creșterea recentă se datorează unui vârf de infecții RSV, pe fondul creșterii cazurilor de COVID-19 și a unei creșteri mici, dar notabile, a gripei sezoniere. Mai mult, mai multe țări din regiune raportează o creștere a infecțiilor și spitalizărilor legate de Mycoplasma pneumoniae, o cauză bacteriană comună a pneumoniei dobândite în comunitate la copii.

COVID-19 continuă să provoace boli grave și decese în rândul persoanelor cu factori de risc pentru boală severă, în special cele peste 65 de ani, a descoperit OMS. Deși ratele de spitalizare rămân scăzute comparativ cu anul trecut, jumătate dintre țările din regiune care raportează date despre spitalizările datorate COVID-19 acum observă tendințe crescătoare, în mod notabil în Cehia, Finlanda, Italia, Letonia și Slovacia.

„O creștere sezonieră a patogenilor respiratorii este de așteptat, dar creșterea din acest an ar putea fi, de asemenea, atribuită infecțiilor în rândul copiilor care au fost protejați în timpul pandemiei, și pentru că unii dintre acești patogeni variază în circulație în fiecare iarnă”, explică Dr. Marc-Alain Widdowson, coordonator pentru patogenii cu risc ridicat la Biroul Regional pentru Europa al OMS.

„Recomandările pentru vaccinarea COVID-19 și gripă rămân țintite către aceleași grupuri cu risc ridicat: adulții mai în vârstă, persoanele cu boli cronice, cei cu afecțiuni imunocompromise, femeile însărcinate și lucrătorii din sănătate. Se recomandă administrarea ambelor vaccinuri, acolo unde sunt disponibile.”

Această perioadă de vreme rece impune măsuri de precauție și strategii de prevenție mai atente. Cu monitorizarea atentă a OMS și cu aplicarea recomandărilor de sănătate publică, impactul acestor patogeni respiratorii poate fi redus semnificativ, protejând astfel sănătatea populației în acest sezon de iarnă.