Passive WiFi consuma de 10.000 ori mai putina energie decat WiFi

Conexiunile WiFi sunt in momentul de fata consumatoare destul de mari de energie, iar de aceea majoritatea producatorilor de smartphone-uri isi gandesc sistemele de operare astfel incat atunci cand ecranul unui smartphone se inchide, conexiunile WiFi sa fie automat intrerupte si repornite pentru scurte perioade de timp la anumite intervale.

Pentru ca aceasta tehnologie poate fi imbunatatita, cercetatorii universitatii din Washington au dezvoltat o tehnologie numita passive WiFi, WiFi pasiv, ea consumand cu de pana la 10.000 de ori mai putina energie decat versiunea standard a WiFi.

WiFi pasiv foloseste de pana la 10.000 de ori mai putina energie nu doar decat WiFi-ul standard, ci si decat Bluetooth LE, noul standard fiind capabil sa transmita semnale la 11 Mbps, deci ea ar fi o inlocuitoare perfecta pentru Bluetooth, dar nu si pentru WiFi-ul normal care are viteze de transfer cu mult mai mari.

Pentru a obtine un consum de energie atat de mic, WiFi-ul pasiv are decuplate operatiunile digitale si analog implicate in transmisia de unde radio, un singur dispozitiv din retea conectat la o sursa de energie avand atribuite functiile de transmisie analog.

All the networking, heavy-lifting and power-consuming pieces are done by the one plugged-in device. The passive devices are only reflecting to generate the Wi-Fi packets, which is a really energy-efficient way to communicate. Even though so many homes already have Wi-Fi, it hasn’t been the best choice for that.

Conform cercetatorilor, WiFi-ul pasiv functioneaza la distante de pana al 30 de metri de router, insa nu exista deocamdata detalii cu privire la puterea semnalului in cazul utilizarii in case sau diverse alte locatii cu pereti grosi, asa ca ramane de vazut cum s-ar putea descurca.

Tehnologia WiFi-ului pasiv este in principal gandita pentru gadget-urile dedicate caselor inteligente, acestea putand comunica cu terminale mobile la distante mult mai mari decat in mod normal si totul fara a consuma foarte multa energie ina cest proces.

Now that we can achieve Wi-Fi for tens of microwatts of power and can do much better than both Bluetooth and ZigBee, you could now imagine using Wi-Fi for everything.

Din pacate noua tehnologie este deocamdata in proces de dezvoltare si nimeni nu stie cand sau daca ea va ajunge pe piata.