WPA3: Upgrade MAJOR pentru Securitatea Wi-Fi

WPA3 este cel mai nou standard de securitate pentru retele Wi-Fi, care a fost adoptat astazi de catre Wi-Fi Alliance, iata ce beneficii majore aduce.

3

WPA3 Upgrade Securitatea Wi-Fi

WPA3 este un nou standard lansat astazi pentru routerele Wi-Fi din intreaga lume, standardul fiind un upgrade major pentru securitatea dispozitivelor care ne conecteaza la internet in intreaga lume. WPA3 este succesorul standardului de securitate WPA2, un protocol lansat in anul 2004, deci vorbim despre un upgrade major care vine la 14 ani distanta ce ultimul, insa asta inseamna ca vom avea parte si de siguranta mai mare pentru transferul de date.

WPA3 limiteaza posibilitatea hackerilor de a folosi atacuri de tip brute-force pentru a descoperi parola unui router, dar si limite pentru datele care pot fi vazute in cazul in care aceasta este sparta de catre ei. WPA3 vine deasemenea si cu imbunatatiri serioase pentru securitatea offline a routerelor utilizatorilor, acestia nevazand vreun impact pentru conexiunile Wi-Fi in viata de zi cu zi, insa imbunatatirile majore exista si sunt foarte importante pentru toata lumea.

WPA3: Upgrade MAJOR pentru Securitatea Wi-Fi

WPA3 a avut noile modificari pentru securitatea Wi-Fi dezvoltate timp de cativa ani de zile insa asta nu a insemnat si ca routerele actuale au fost gandite pentru a avea suport pentru acest nou standard. Desi WPA3 protejeaza suplimentar routerele Wi-Fi de atacuri brute-force online si offline, de interceptarea datelor, si de multe alte tipuri de atacuri, putine dintre routerele actuale vor suporta noul standard, insa si putine dintre calculatoare si terminale mobile vor fi in aceeasi situatie.

“WPA3-Personal: more resilient, password-based authentication even when users choose passwords that fall short of typical complexity recommendations. WPA3 leverages Simultaneous Authentication of Equals (SAE), a secure key establishment protocol between devices, to provide stronger protections for users against password guessing attempts by third parties.”

WPA3 va fi implementat in dispozitivele Wi-Fi de noua generatie incepand de anul acesta, insa va fi nevoie de minim 1 an pentru ca suficient de multe modele sa fie disponibile pentru ca utilizatorii sa aiba efectiv din ce sa aleaga. Producatorii de dispozitive Wi-Fi se asteapta ca WPA3 sa fie adoptat la scara larga abia undeva prin 2020, deci mai avem foarte mult de asteptat pana cand vom putea beneficia de protectie la cele mai inalte standarde.