Interceptarea Comunicatiilor FARA Mandat Pregatita de Guvern

Interceptarea comunicatiilor fara mandat judecatoresc este pregatita in Romania de catre Guvern, MAI initiinad un proiect de lege care aduce aceste modificari.

interceptarea comunicatiilor fara mandat

Interceptarea comunicatiilor, fie ca e vorba de apeluri telefonice, sau alte tipuri de comunicatii electronice, este pregatita pentru aplicare in Romania printr-un nou proiect de lege care a luat nastere in urma tragediilor din Caracal. Anuntul a fost facut astazi, cand un proiect de lege creat de catre MAI a fost supus dezbaterii publice timp de 30 de zile, dupa care va fi trimis in Parlamentul Romaniei, si cel mai probabil va fi transformat in lege.

Conform acestui nou proiect de lege interceptarea comunicatiilor va putea fi facuta inclusiv fara un mandat judecatoresc in situatiile in care persoana disparuta este un minor, sau persoana pusa sub interdictie judecatoreasca. Este in aceasta situatie nevoie de acordul dat in scris de catre reprezentantul legal, dar nu mai este necesara obtinerea unui mandat judecatoresc, si nu e necesar nici ca persoana sa fie intr-o stare de vulnerabilitate.

Interceptarea Comunicatiilor FARA Mandat Pregatita de Guvern

Pentru persoanele adulte date disparute, e nevoie in continuare de un mandat judecatoresc, iar interceptarea comunicatiilor poate fi facuta doar daca persoana se afla intr-o stare de vulnerabilitate. Pentru gasirea unei persoane, conform noului proiect de lege, pot fi intreprinse de catre autoritati urmatoarele metode speciale de cautare, insa in limitele despre care v-am vorbit mai sus, nu chiar in orice fel de conditii :

“a) localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice; b) interceptarea comunicațiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanță; c) accesul la un sistem informatic; d) obținerea datelor de trafic și de localizare prelucrate de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice ori furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului; e) reținerea, predarea sau percheziționarea trimiterilor poștale; f) obținerea datelor privind tranzacțiile financiare ale unei persoane; g) cercetarea criminalistică în domiciliul, reședința sau sediul unor persoane, fără acordul acestora; h) obținerea datelor privind situația medicală a unei persoane.”

Practic, interceptarea comunicatiilor de orice fel poate fi facuta fara mandat judecatoresc doar in cazul minorilor si interzisilor judecatoresti, iar in alte situatii doar daca persoana e intr-o stare de vulnerabilitate. Supravegherea e deasemenea posibila, iar asta pentru ca legea va permite folosirea in cautarea persoanelor disparute si a mijloacelor specifice anchetelor penale, ceea ce trebuia sa se intample de mult timp.

Guvernul Romaniei a anuntat ca va face modificari importante pentru legislatia actuala in materie de cautarea de persoane, si se tine de cuvant, cel putin pana in acest punct.