Valeriu Gheorghita: Riscul Urias pentru Romani din Valul 4

Valeriu Gheorghita vorbeste despre un risc urias la care foarte multi romani sunt supusi in cel de-al patrulea val de infectari cu Coronavirus, iar foarte multi il ignora desi nu ar trebui sa faca acest lucru pentru ca isi pun viata in serios pericol in momentul de fata.

Valeriu Gheorghita vorbeste despre riscul de a nu respecta masurile de preventie care sunt impuse de catre autoritatile din Romania, iar ignorarea lor poate duce la infectarea cu forme foarte grave ale virusului, ceva ce poate fi extrem de serios pentru multa lume.

“Riscul există, nu vorbim de riscuri zero sau de riscuri de sută la sută. Noi vorbim de un risc mai scăzut sau de un risc mai crescut. Tocmai de aceea, în contextul în care vorbim de varianta Delta, este important ca și persoanele vaccinate să respecte celelalte măsuri de prevenție, cum a fost până acum.

Ştim foarte clar că în România nu s-au luat astfel de decizii care să diferențieze, dacă vreți, anumite măsuri nefarmaceutice la persoane vaccinate versus persoane nevaccinate, doar în situația în care vorbeam de spații închise, de birouri, în care era prevăzută practic posibilitatea ca persoanele vaccinate cu schemă completă, dacă nu era un număr mai mare de 5, să poată să stea și fără mască. De ce? Din același motiv pe care vi l-am spus. Dar vorbeam de varianta Alfa, era o tulpină care avea un alt comportament față de răspunsul imun după vaccinare.

Respectarea celorlalte măsuri de prevenție este principala barieră care limitează răspândirea virusului. Aceste două măsuri, cele nefarmaceutice, și le repet: mască, distanțare fizică, igienă, aerisirea încăperilor, evitarea zonelor supraaglomerate, evitarea călătoriilor neesențiale, împreună cu vaccinarea, fac să scadă, pe de o parte, probabilitatea să ne infectăm și, în cazul în care ne infectăm, să facem o formă asimptomatică sau o formă ușoară de boală și să nu ajungem să facem acele forme grave, să ajungem la spital, să colmatăm sistemul medical, să întrerupem activitățile economice și sociale și așa mai departe. Deci, repet, este o problemă de înțelegere – cu cât înțelegem mai repede acest lucru, cu atât vom putea să ținem sub control situația epidemiologică din țara noastră.”