RO-ALERT. Prima SANCTIUNE in urma unei ALERTE Trimisa GRESIT

RO-ALERT. O prima sanctiune a fost anuntata de catre ISU in cazul unui ofiter care a trimis o alerta in mod gresit catre populatie, iata ce a patit acesta.

RO-ALERT. Prima SANCTIUNE in urma unei ALERTE Trimisa GRESIT

RO-ALERT. Un prim ofiter al ISU a fost sanctionat in urma unei alerte trimise gresit catre populatie, totul la doar cateva zile dupa finalizarea testelor facute in Romania pentru serviciu de avertizare in caz de urgenta. Vorbim despre un ofiter ISU de la Constanta, care a fost sanctionat cu o mistrare scrisa dupa ce a trimis prin RO-ALERT un mesaj gresit, pe care l-ar fi copiat asa cum l-a primit, fara a modifica o componenta esentiala a sa.

RO-ALERT. Ofiterul i-a alertat pe constanteni ca sunt sub avertizare de cod rosu in cursul zilei de ieri, desi de fapt trebuia sa ii anunte ca sunt sub o avertizare de cod portocaliu. Diferenta dintre cele doua tipuri de coduri este extrem de importanta cand vine vorba despre pagubele care pot fi produse de catre fenomenele naturale sub influenta carora sunt cetatenii, dar probabil putini s-au suparat de ceea ce au primit de la RO-ALERT.

RO-ALERT. Prima SANCTIUNE in urma unei ALERTE Trimisa GRESIT

RO-ALERT. Desi ISU a trimis un mesaj de avertizare catre populatie, el a venit cu o anumita intarziere, pentru ca intai ANM trimite catre ISU avertizarea, iar mai apoi ea ajunge si la populatie. Acest lucru creste timpii de alertare a populatiei si reduce din eficienta RO-ALERT, insa din cate stiu eu, cei de la ANM ar urma sa aiba deasemenea posibilitatea de a trimite in mod direct mesajele, ceea ce va reduce substantial timpii de alertare.

„Din greșeală operatorul nu a modificat mesajul și l-a transmis cu Codul roșu. Am intervenit ulterior. Era în plin cod portocaliu, aveam peste 170 de apeluri. Există un timp între primirea de la ANM și transmiterea de către noi. Operatorului îi ia în jur de cinci minute redactarea apelului. Faptul că a apărut mesajul, acel ultim de Cod Portocaliu, era îndreptarea erorii. Am luat măsuri. A fost sancționat disciplinar ofițerul de serviciu, cu mustrare scrisă.”

RO-ALERT. Avand in vedere greseala produsa, mesajul a fost trimis de doua ori, o data cu textul gresit, a doua oara cu cel corectat, iar asa oamenii au aflat de mai multe ori decat era nevoie ca e furtuna afara. Ofiterul sanctionat nu va putea participa la concursuri si examene de promovare pentru o anumita perioada de timp deoarece a trimis mesajul gresit prin RO-ALERT, deci exista si o pedeapsa importanta pentru el.

RO-ALERT. Aceasta greseala arata ca oamenii din spatele serviciului inca mai au nevoie de instruire pentru a putea trimite corect avertizarile, dar lucruri si mai grave se petrec in alte tari, in SUA, un sistem similar a trimis in mod eronat o alerta privind un atac cu rachete balistice.