Apple Pay, ING Pay, de ce a venit timpul platilor cu telefonul

Vremea platilor cu telefonul in Romania a venit, ING Pay deschizand calea spre lansarea Apple Pay in tara noastra, iata cat de sigure sunt platile, si ce este un portofel digital.

apple pay ing pay plata telefon wallet portofel

Plata cu telefonul va deveni mult mai populara in Romania in anul 2019, iar asta pentru ca Apple Pay va fi disponibil pentru a completa servicii ca ING Pay, si cele ale altor banci care activeaza in tara. Plata cu telefonul mobil nu este ceva obisnuit in momentul de fata, iar asta pentru ca foarte multa lume fie nu stie cum sa o faca, fie este speriata de ceea ce presupune folosirea unui telefon in locul unui card pentru a efectua plati mobile.

Cei de la ING sunt de parere ca Romania este pregatita pentru a trece la urmatoarea era in ceea ce priveste platile pentru achizitii facute in magazine, iar de la cardurile contactless, lumea ar trebui sa treaca la telefoane. ING Pay a fost lansat in 2018 de catre banca, iar 73.000 de oameni fac plati cu telefonul Android la POS-urile din Romania, lansarea Apple Pay urmand a creste si mai mult nivelul de adoptie pentru aceasta tehnologie.

De ce este pregatita Romania, si ce este un portofel digital, digital wallet

ING spune ca in mediul urban 90% dintre POS-uri sunt contactless, iar in rest cam 80% dintre ele, deci platile cu telefonul vor fi posibile aproape oriunde doriti sa le faceti, mai putin in magazinele care nu au POS-uri. Platile cu telefonul se fac la fel de usor precum platile cu un card contactless, fie ca vorbim despre un iPhone, sau un telefon Android, iar ING spune ca plata cu telefonul a ajuns sa reprezinte 1% din totalul platilor facute de catre clienti.

Robert Anghel, seful de trib pentru plati mobile la ING, sustine ca prin ING Pay clientii bancii au facut 2.9 milioane de tranzactii in Romania, sau cam 100 in fiecare luna, serviciul ajutand la o crestere a numarului de tranzactii. Barbatii sunt cei care folosesc in principal ING Pay pentru plati cu telefonul, iar cel mai batran client care foloseste aceasta tehnologie are 87 de ani, si mai mult curaj decat altii mai tineri care se “tem” de ea.

Digital wallet, sau portofelul digital, este o solutie terta de plati cu telefonul, care impune mai intai crearea unui card virtual, care trebuie atasat acelui portofel digital pentru a efectua platile. Apple Pay, Google Pay, sunt digital wallet-uri, portofele digitale, insa terte, cardurile ING trebuind activate acolo dupa ce se face activarea din Homebank, fiecare dintre cele doua platforme avand sisteme separate de inregistrare.

Acest portofel digital iti ofera practic posibilitatea de a face platile, cel putin in cazul Apple Pay, cu ING Pay e mult mai simplu, si tine o evidenta a platilor facute, oferindu-ti chiar si recompense pentru tranzactii. In cazul Apple Pay, sau Google Pay, pot fi facute inclusiv plati pe internet, in website-urile care au suport, sau in aplicatii, prin in-app purchase-uri, ING Pay neavand aceasta facilitate, dar oferind reduceri la multe magazine din Romania, plus o experienta integrata de a-ti monitoriza tranzactiile.

Cum se fac platile cu telefonul

apple pay ing pay plata telefon wallet portofel exemplu 2

Cei care folositi ING Pay, sau serviciul unei alte banci, stiti ca e necesar in primul rand sa aveti un telefon care are chip NFC integrat, acesta fiind obligatoriu pentru comunicarea cu POS-ul care inregistreaza plata. Dupa aceea, e necesara activarea serviciului la banca prin care doriti sa faceti platile, apoi in telefonul vostru, iar de aici incolo nu trebuie nici macar sa aveti o conexiune de internet activa tot timpul, pentru ca platile se fac si fara una disponibila.

In cazul Apple Pay trebuie sa aveti un model de iPhone lansat de la iPhone 6, inclusiv, incoace, si sa asteptati ca ING, Banca Transilvania, sau Orange Money, sa ofere acest serviciu in Romania, in cateva luni. Dupa ce-l activati la banca, si apoi in telefon, tot ce va trebui sa faceti este sa prezentati telefonul la un POS, iar tranzactia va fi facuta, din nou, chiar daca nu aveti o conexiune de internet activa in momentul respectiv, totul fiind facut automat.

Plata cu telefonul se face la fel de usor precum plata cu un card contactless, desi e nevoie si de o autentificare suplimentara pentru a confirma tranzactia, insa totul e pentru siguranta noastra. Atat cardurile VISA, cat si cele Mastercard vor putea fi folosite pentru tranzactii prin Apple Pay, iar in cazul ING Pay probabil stiti deja, daca il folositi, iar daca nu, ar trebui sa o faceti, incluzand aici si serviciile similare oferite de catre alte banci.

Cat de sigure sunt platile cu telefonul ?

apple pay ing pay plata telefon wallet portofel exemplu 1

In cazul Apple Pay, telefonul nu stocheaza decat informatiile necesare pentru a autoriza o tranzactie, iar acestea sunt stocate intr-o enclava securizata, care nu a fost sparta din momentul lansarii serviciului, in 2014, si pana acum, indiferent de modelul de iPhone. Asta inseamna ca platile sunt chiar mai sigure decat cele facute folosind un card contactless, deci nu trebuie sa va faceti griji.

In cazul Android nu exista enclave securizate, dar cei de la ING au gandit pentru ING Pay un sistem de token-uri, 10 la numar, care contin cheile de criptare pentru autorizarea platilor cu telefonul. Acele 10 token-uri sunt consumabile, iar daca exista conexiune la internet, se completeaza dupa fiecare plata, insa fara conexiune la internet, doar 10 plati pot fi facute pana cand e disponibila o conexiune de internet, si se descarca alte token-uri.

Datele pe care telefoanele le trimit catre POS in momentul efectuarii platii nu pot fi folosite de o entitate terta pentru a ne fura banii prin incercarea de a autoriza alte plati. Token-urile nu pot fi clonate, Apple Pay nu poate fi spart, iar telefoanele au sisteme suplimentare de autentificare pentru plati, deci nu va poate fura nimeni banii de nicaieri.

Mai mult decat atat, exact ca la cardurile contactless, exista optiunea de a limita tranzactiile zilnice, sau valoarea lor, iar daca pierzi telefonul, poti dezactiva din Homebank, sau platforma online a oricarei banci, cardul virtual folosit cu Apple Pay, ING Pay, etc.

De ce sa faci plati cu telefonul ?

Pentru ca e simplu, pentru ca e rapid, pentru ca e sigur, pentru ca ai acces mai rapid la informatiile privind tranzactiile facute, si pentru ca acesta este viitorul, atat in Romania, cat si in restul lumii. Cardurile vor disparea, eu abia astept sa scap de al meu si sa folosesc Apple Pay, as fi folosit ING Pay, dar cum pe iPhone nu functioneaza, astept sa vad cate luni mai dureaza pana cand serviciul va fi in sfarsit activat si pentru noi.

21 COMENTARII

  1. Sper sa nu mai dureze mult. Din ce am înțeles totul depinde de Apple. Bancile stau la “coada” sa poată intra in teste la Apple.

  2. Eu fac plata cu telefonul (iPhone) prin BT de la începutul anului și sunt foarte mulțumit. Cu un stick lipit pe telefon, care e practic o extensie a cardului pe care îl țin in portofel.
    Aștept cu nerăbdare Apple Pay…

  3. pt clientii banci da gratuit,dar bancile platesc comision la apple undeva la 0.5-1.5% din cate am citit…nu e gratis pentru banci

  4. si eu am avut=)) dar nu mergea mereu platit din orice pozitie trebuia fix telefonul tinut ca astfel nu scana POS-UL ,oricum am renuntat ca e aiurea asa cu stickerul ala

  5. Pe Android probabil , pe iOS e chin cu minunea aia lipita pe telefon ,, mult a fost , putin a ramas , hai cu Apple Pay ✌️✌️

  6. Pe Android probabil , pe iOS e chin cu minunea aia lipita pe telefon ,, mult a fost , putin a ramas , hai cu Apple Pay ✌️✌️

  7. Pe Android probabil , pe iOS e chin cu minunea aia lipita pe telefon ,, mult a fost , putin a ramas , hai cu Apple Pay ✌️✌️

  8. In Franța destul de greu accepta băncile Apple Pay, nu sunt chiar asa multe bănci care se dau în vânt după acest serviciu deși a fost lansat de ceva timp. Din câte am înțeles băncile se plang cum ca Apple cere prea mulți bani per tranzacție.

  9. Pe Android probabil , pe iOS e chin cu minunea aia lipita pe telefon ,, mult a fost , putin a ramas , hai cu Apple Pay ✌️✌️