Valeriu Gheorghita: Revenirea la Normalitate Posibila si cu un Numar Mic de Vaccinari

Valeriu Gheorghita spune ca nu ar putea fi impusa limita minima de 10 milioane de persoane vaccinate pentru revenirea la normalitate, iar asta pentru ca nu se stie clar cati romani au fost efectiv infectati cu noul Coronavirus pana in acest moment.

“Această țintă nu a fost stabilită doar ca un ordin numeric, ca o cifră, din punct de vedere matematic, ci reprezintă, dacă vreți, un număr care se potrivește cu rata de acoperire vaccinală cu acea imunitate de grup, imunitate colectivă de circa 60-70%. Însă, dacă din punct de vedere epidemiologic, lucrurile vor evolua, vor avea o evoluție favorabilă, nu trebuie să ne blocăm în această cifră de zece milioane de persoane vaccinate. Până la urmă, ce ne interesează, şi prin vaccinare, şi prin măsuri restrictive? Să avem cât mai puține persoane care se îmbolnăvesc, cât mai puțini oameni care îşi pierd viața din cauza acestei maladii şi să revenim la normalitate, în condiţii de siguranţă, fără să existe riscul de agravare a situației epidemiologice.

Desigur că acest risc este diminuat foarte mult prin vaccinare, prin faptul că vom reduce, aşa cum am explicat mai devreme, masa de persoane receptive la această boală. Cum facem asta? Prin vaccinare. Vom evalua, sigur, etapă cu etapă care este evoluția epidemiologică, care este rata de acoperire vaccinală şi numărul de persoane care ar trebui să fie vaccinate, pentru a avea această siguranţă a revenirii la normalitate. Dar, cu siguranţă, iarăşi, aş putea spune că vom avea diferențe importante regionale, de la un judeţ la altul, de la o localitate la alta, ceea ce eu sper să creeze, dacă vreți, un efect de competiție şi nu un alt tip de efect. Adică, din ce în ce mai multe persoane să-şi dorească şi ele să se vaccineze şi să revenim cu toții la normalitatea care ne-a lipsit în toate aceste luni.

Teoretic, putem reveni la normalitate și fără atingerea acestei ținte, pentru că noi nu avem, la acest moment, date care să ne arate care este numărul real al persoanelor care au trecut prin această infecție. Știm că protecția după infecția naturală este estimată undeva la circa trei luni, după alte date, până la șase luni. Evident că și acest tip de imunitate dobândită prin boală este important pe termen scurt, contribuie la controlul epidemiologic, însă pe termen lung nu ne ajută. Pe termen lung rămâne vaccinarea singura soluție eficientă, care îți asigură, dacă vreți, protecția față de situația de agravare epidemiologică.”