Jumatate dintre romani au calculatoare cu software invechit si vulnerabil

Jumatate dintre romani au calculatoare cu sisteme de operare si software invechite care nu au mai fost actualizate de multa vreme si sunt vulnerabile in fata hackerilor. Principala scuza este faptul ca romanii nu au timp sa isi actualizeze sistemele de operare si celelalte programe, preferand in schimb sa stea cu ele vechi, fara functii noi si imbunatatiri ale securitatii.

A doua scuza este nestiinta, pentru ca multi dintre cei care au un calculator nu stiu cum sa aiba grija de el ci doar sa ii foloseasca unele dintre functii. In continuare, pe locul 3 se afla cei care nu gasesc utilitatea utilizatorilor, pentru ca probabil nu stiu engleza si ce se scrie in listele de schimbari, pe ultimul loc fiind cei care se tem sa nu-si blocheze calculatoarele.

20% dintre cei care au calculatoare in Romania nu au actualizat vreodata software-ul din ele, astfel ca multi inca mai folosesc Windows XP, sistem de operare in continuare foarte popular. Pentru ca situatia este una foarte serioasa, cei de la Bitdefender explica mai jos si riscurile la care se expun cei care nu-si actualizeaza constant sistemul de operare si programele :

  • Atacatorii pot să exploateze vulnerabilităţi deja cunoscute şi remediate ulterior de către producătorii respectivului software şi pot ţinti victime care încă folosesc varianta neactualizată a respectivelor programe, aşa cum s-a întâmplat recent în cazurile WannaCry şi Adylkuzz. Mizând pe faptul că unii utilizatori nu trec la cea mai nouă variantă de program de îndată ce aceasta e disponibilă, răufăcătorii îi pot infecta cu ameninţări informatice, precum ransomware (care criptează datele şi apoi cer bani pentru deblocarea lor), troieni bancari (care fură datele financiare şi apoi golesc conturile victimelor) sau pot crea reţele de terminale (botnet) şi apoi opri activitatea unor site-uri populare.
  • Utilizatorii sunt expuşi şi tentativelor de invadare a vieţii personale, din moment ce atacatorii pot controla întreaga reţea de acasă, odată ce ameninţarea este instalată pe un dispozitiv. Camera de filmat de la laptop şi smart TV sau microfonul de la calculator sau din dispozitivele inteligente pot fi controlate de la distanţă şi transformate în unelte de spionaj.
  • Mare parte dintre cei care folosesc programe piratate nu le pot actualiza pe toată durata folosirii acestora, deoarece producătorul are posibilitatea să blocheze aplicaţia folosită ilegal. De aceea,  specialiştii în securitate cibernetică ai Bitdefender recomandă cu tărie folosirea soft-urilor şi aplicaţiilor cu licenţă.
  • Un alt inconvenient este şi acela că utilizatorii nu folosesc la potenţial maxim respectivele programe, dat fiind că producătorii adaugă constant noi elemente care să îmbunătăţească experienţa în utilizare şi să remedieze eventualele probleme tehnice apărute pe de-a lungul timpului.
  • O soluţie de securitate performantă şi actualizată la zi nu va funcţiona la capacitate maximă pe un sistem de operare învechit şi, deci, nu va garanta protecţie împotriva celor mai multe atacuri informatice. Pentru a beneficia de protecţie cât mai mare, sistemul de operare şi programele folosite trebuie să primească constant actualizări de la producători, lucru posibil doar prin update regulat la cea mai nouă versiune disponibilă.

12 COMENTARII

  1. Romanii sunt vechi. Sunt inculții și deloc emancipați. Vorbesc de cei care nu sunt la curent cu tot ce tine de securitate online. Atât pc cât și mobil. Păcat.

  2. Omul de rand poate face un back up offline indiferent de cat de vechi este sistemul si nu mai are bataie de cap , daca scoti bani cu , calculatorul atunci intradevar trebuie sa fi la zi cu tot ce inseamna update de securitate si software.

  3. @gabrielmunteanu,
    sigur ești congolez de vorbești așa. Problema nu este upgrade la Windows, problema este lipsa unui antivirus bun sau a unui firewall pe calculator.

  4. Ai dreptate, dar cat costa un Mac? Cu banii aia iei un laptop nou ieftin si toate licentele de care ai nevoie. Plus ca exista aplicatii care merg numai pe windows.